بهتر است مراجعه به دندانپزشک و کنترل روند رشد فک و رویش دندان های کودک، تبدیل به یک عادت شود. درصورت مراجعه منظم به دندانپزشک، اگر وی مشکل خاصی را در کودک مشاهده کند، شما را به یک متخصص ارتودنسی ارجاع خواهد داد. در این صورت درمان ارتودنسی در زمان مناسبی آغاز می شود و کودک از تمام مزایای ارتودنسی به موقع بهره مند خواهد شد. بزرگسالان میتوانند در هر سنی تحت درمان ارتودنسی قرار گیرند تا زمانی که لثهها و دندانهایشان سالم باشد. تمرکز برای بزرگسالان اغلب به سمت بهبود عملکرد و سلامت دندان تغییر میکند، اگرچه بهبودهای زیبایی نیز برای بسیاری از افراد عامل مهمی است.
به طور کلی بین ۷ تا ۱۲ سالگی میتوان درمان ارتودنسی در کودکی را به طور مؤثر انجام داد. تشخیص این موضوع تا حد زیادی بر عهده ارتودنتیست بوده، اما بهصورت کلی میتوانیم بگوییم که ارتودنسی متحرک برای کودکان توصیه نشده و اغلب برای نوجوانان و بزرگسالان مورداستفاده قرار میگیرد. چنانچه با مشاهده علائم گفتهشده در قسمتهای قبلی، برای معاینه دندانهای فرزندتان به یک دندانپزشک کودک مراجعه کنید، به احتمال زیاد او شما را به یک متخصص ارتودنسی کودک ارجاع میکند.
اما به صورت یک قاعده کلی، نرخ و تعرفه و هزینه ارتودنسی در کودکان کمتر از ارتودنسی بزرگسالان است. یعنی هرچه زودتر اقدام به درمان کودکان خود کنید هزینه کمتری هم پرداخت خواهید کرد. فاز اول در سنین پایین تر یعنی از 7 سالگی به بعد انجام شده و توسط تجهیزات مختلف ارتودنسی صورت می گیرد. فاز دوم حدودا در سنین 10 تا 15 سالگی اجرا می شود که تمامی دندان های دائمی کودک در آمده و می توان درمان را بدون دغدغه آغاز نمود. درمان ارتودنسی در واقع میتواند به مدیریت دندانهای نهفته به ویژه در دوران کودکی یا نوجوانی کمک کند. با ایجاد فضای مناسب و هدایت رویش از طریق حرکات استراتژیک، ارتودنسی اغلب میتواند دندانهای نهفته را در موقعیتهای صحیح خود در قوس دندانی قرار دهد، بنابراین از روشهای تهاجمیتر جلوگیری میکند.
بسیاری از افراد به دلیل دندانهای بینظم، در بسیاری از مواقع با تمسخر اطرافیان و دوستان خود روبهرو هستند؛ اما ارتودنسی میتواند با از بین بردن این عوامل، باعث بهبود سطح اعتماد به نفس فرد شود. بعد از اتمام دوره درمان، کودک میتواند به سادگی برای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان اقدام کرده تا همواره دندانهایی کاملاً سالم داشته باشد. یکی از موضوعاتی که والدین باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشید و در طول ارتودنسی کودک به آن بپردازید، رعایت رژیم غذایی مناسب ارتودنسی است. رعایت این رژیم غذایی میتواند به درمان سریع ارتودنسی و حفظ براکتها کمک زیادی کند. درمان ارتودنسی برای عقب ماندگی فک بالا یا جلوزدگی فک پایین بهتر است هر چه سریع تر در حدود سن ۸ سالگی انجام شود. ولی در مواردی که شدت این ناهنجاری زیاد باشد، درمان بی نظمی ها در سنین بالاتر (۱۸ سالگی) از طریق جراحی ارتودنسی برای فک قابل انجام است.
پس از ناهنجاری ممکن است دندانپزشک به سراغ ارتودنسی برای کودکان در سنین 9 تا 14 سالگی برود. از آن جایی که دندان ها و فک کودکان در حال رشد در این سنین می باشد، احتمال مشاهده نتایج درخشان تر بسیار بالا خواهد رفت. البته بهتر است از یک پزشک متخصص در راستای انجام هر چه بهتر ارتودنسی کودکان استفاده شود. هنر دستان پزشک می تواند تاثیر مثبت زیادی را در کیفیت ارتودنسی انجام شده برای کودکان بگذارد. در صورت وجود نامرتبی دندانی عموما متخصص ارتودنسی درمان آن را به سنین حدود 12 تا 14 سالگی موکول میکند ولی معدود مواردی هم وجود دارند که لازم است نامرتبی دندانی را در همان سنین 7 تا 9 سالگی درمان کرد.
در ارتودنسی کودکان همانند بزرگسالان از بریس برای رفع ناهنجاری های فک و دندان استفاده میشود. ارتودنسی کودکان بهتر است در سنین پایین و پس از رویش دندان های دائمی صورت گیرد. مدت زمان درمان ارتودنسی برای کودکان بسته به عوامل مختلفی از جمله شدت مشکلات ارتودنسی، نوع درمان مورد استفاده و پاسخ فردی کودک به درمان میتواند بهطور قابل توجهی متفاوت باشد. مال اکلوژنها مانند اوربایت، آندربایت یا کراس بایت میتوانند در عملکرد صحیح جویدن اختلال ایجاد کنند.
ارتودنسی متحرک اغلب برای کودکان کم سن و سال توصیه نمی شود اما در سنین نوجوانی و بالاتر از آن می تواند کاربردی باشد و طرفداران زیادی دارد. بله با منظم شدن موقعیت فک ها و دندان ها نه تنها زیبایی لبخند و چهره بچه ها بهتر می شود که مشکلات تنفسی مانند آپنه خواب نیز برطرف می شوند. کودکانی که دستگاه ارتودنسی ثابت دارند باید از مصرف چه خوراکی هایی اجتناب کنند؟براکت ها یا نگین های ارتودنسی به علت ظرافت خود، شکننده هستند و شکستن آنها می تواند موجب حرکت نادرست دندان شود. کودک باید از مصرف خوراکی های سخت، چسبنده و جویدنی مانند یخ، آدامس، آجیل و … پرهیز کند. با در نظر گرفتن این عوامل، والدین و سرپرستان میتوانند اهمیت زمان بندی در ارتودنسی را بهتر درک کنند و اطمینان حاصل کنند که فرزندانشان سودمندترین درمان را در مناسبترین زمان دریافت خواهند کرد.
ارتودنسی در کودکان معمولاً بین سنین ۷ تا ۱۲ سال، زمانی که دندانهای دائمی در حال رویش هستند، توصیه میشود. ارتودنسی کودکان یک درمان پیشگیرانه و موثر برای ایجاد دندانهایی سالم و ردیف و بهبود عملکرد فک است. این درمان میتواند مشکلات پیچیدهتر دندانی را در بزرگسالی کاهش دهد و به کودکان کمک کند تا لبخندی زیبا و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
بررسی و معاینه در این سن با توجه به رشد و تکامل کودک اطلاعات ارزشمندی را به ارتودنتیست میدهد. اگر ناهنجاری در دهان کودک شکل گرفته باشد یا درحال ایجاد شدن باشد، دندانپزشک شما بهترین طرح درمان ارتودنسی را برای شما ارائه خواهد کرد. خواندن محتویات این صفحه به شدت به والدینی که درباره دندانپزشکی کودکان دلبندشان دغدغه دارند و نامنظمی های دندانی یا فک آنها برایشان نگران کننده است توصیه میشود. ارتودنسی کودکان یکی از حوزههای مهم دندانپزشکی است که برای اصلاح ناهنجاریهای فک و دندانها و ایجاد لبخندی زیبا و سالم انجام میشود. بسیاری از مشکلات دندانی، اگر در دوران کودکی تشخیص داده و درمان شوند، میتوانند از پیچیدگیهای آینده و نیاز به درمانهای طولانیمدت جلوگیری کنند. در این مقاله به بررسی اهمیت ارتودنسی کودکان، بهترین زمان برای شروع درمان و روشهای مختلف ارتودنسی در کودکان میپردازیم.
انجام ارتودنسی کودکان سبب میشود که مشکلات دهان و دندان نسبت به بزرگسالی بسیار بهتر و سریعتر درمان شود. به دندانپزشکی که این دوره های تخصصی را گذرانده و موفق به اخذ مدارک مربوطه شده ارتودنتیست گفته می شود. این دندانپزشکان تمام مشکلات مرتبط با عدم هماهنگی دندان ها و فک ها در سنین مختلف را به خوبی شناسایی و درمان می کنند. آن ها بیماران را از هر سنی معاینه کرده و طرح درمان اختصاصی برای هر بیمار ایجاد می کنند. اما اگر بیشتر پیرامون رفع نامنظمی های دندانی در کودکان کار کرده باشند ممکن است به واسطه تجربه و مهارت در این زمینه، متخصص ارتودنسی کودکان نیز خوانده شوند.
اگر بخواهیم مراحل سیم کشی دندان کودکان را موردبررسی قرار دهیم، باید دو مرحله فاز یک و فاز دو را در این زمینه معرفی کنیم. در صورتی که دندانهای شیری زودتر از موعد مقرر افتاده و یا کشیده شده باشد، برای جلوگیری از از بین رفتن فضای دندانهای دائمی عموما به فضا نگهدارنده (space maintainer) یا فضا باز کن (space regainer) استفاده میشود. لبخند زیبایی که در پایان درمانهای ارتودنسی روی صورت کودک خود شاهد هستیم، در نتیجه دست یایی به مجموعهای از اهداف درمان ارتودنسی است که پیشتر ذکر شد.
در بخشهای قبلی با مزایای ارتودنسی دندان کودکان و همچنین عواقب انجام ندادن این کار تا حد زیادی آشنا شدیم. میزان ناهنجاریهای دندانها و فکها، طول درمان، سن، میزان رشد کودک و … از عوامل مؤثر در این زمینه هستند که میتوانند باعث تغییر در قیمت تمامشده شوند. با توجه به نوع ناهنجاریها، متخصص میتواند در بین سنین ۷ تا ۹ سالگی و یا ۱۲ تا ۱۴ سالگی، اقدامات لازم را برای شروع درمان انجام دهد. ارتودنسی با مرتب کردن دندانها و برطرف کردن بینظمیهای آنها، میتواند فضای کافی برای رشد دندانها در اختیار آنها قرار داده و تأثیر خیلی خوبی در روند رشد دندانهای دائمی کودکان داشته باشد. از دیگر مزایایی که ارتودنسی دندان کودکان به دنبال دارد، از بین بردن مشکلات تکلم و جویدن است.
بیشتر مشکلات جزئی و ظریف مربوط به رشد فک و دندان ها حدودا از سن 7 سالگی آغاز می شود و این نکته یکی از دلایل اصلی اقدام به معاینه و در صورت لزوم انجام درمان ارتودنسی کودکان در این سنین می باشد. معمولا کودکان از سنین 9 الی 14 سالگی فاز دوم و درمان فعال ارتودنسی را آغاز می کنند. بهترین زمان برای شروع ارتودنسی کودکان، زمانی است که اولین علائم ناهنجاریهای دندانی ظاهر شوند. در این سنین، فک و دندانها در حال رشد هستند و با اعمال ارتودنسی میتوان به طور موثرتری ناهنجاریها را اصلاح کرد. در برخی موارد، این رشد به طور طبیعی و هماهنگ انجام نمیشود و منجر به ناهنجاریهای دندانی و فکی میشود.
بنابراین اگر کودک شما مشکل خاصی در خصوص موقعیت دندان ها و فک خود دارد از دندانپزشک کودکان بخواهید که حتما به شما یک متخصص خوب معرفی کند. مدت زمان ارتودنسی کودکان بستگی به نوع مشکل، شدت مشکل و وضیعت کلی کودک شما دارد. اگر لازم باشد که در فاز اول ارتودنسی از فضا نگهدارنده (به خاطر افتادن زودتر از حد موعد دندان شیری) یا وسیع کننده کام (به خاطر کوچک بودن فک) ممکن است ممکن است از 4 تا 8 ماه طول بکشد تا مشکل برطرف شود. گاهی اوقات، در موارد خفیف و در صورتی که تنها یک دندان دچار کراس بایت باشد، میتوان درمان را به دوره نوجوانی موکول کرد و همچنان نتایج خوبی از براکت یا اینویزیلاین به دست آورد.
درمان ارتودنسی کمک میکند تا فک و دندانها دوباره مرتب شوند و رابطه بایت هماهنگتری ایجاد شود که به نوبه خود کارایی و راحتی جویدن را بهبود میبخشد. علاوهبراین، همترازی مناسب فکها تضمین میکند که نیروهای جویدن بهطور مساوی توزیع شوند، فشار روی مفاصل و ماهیچههای فک کاهش یابد و جویدن بهتر صورت گیرد. و در نهایت، مداخلات ارتودنسی میتواند بهطور غیرمستقیم مهارتهای حرکتی دهان را در حین صحبتکردن و جویدن بهبود بخشد که ثبات هماهنگی و کنترل دندانها را افزایش میدهد و منجر به بهبود وضوح صحبتکردن و جویدن میشود. میدانیم که اصلیترین هدف سیم کشی دندان کودکان، مرتب و یکدست کردن وضعیت آنها و بهبود حالت فک است. همین موضوع میتواند باعث رفع بوی بد دهان و کاهش پوسیدگی دندانهای کودک شود که از اصلیترین مزایای ارتودنسی برای کودکان میباشد.
تنفس از طریق دهان به جای بینی ممکن است به برخی از مشکلات دندان یا فک کودک مرتبط باشد. متخصص ارتودنسی اطفال میتواند با معاینه دهان و دندان فرزند شما این مسائل را برطرف و اصلاح نماید. اگر دیدید کودک شما با دهان نفس میکند بهتر است هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. همانطور که در بخشهای قبلی نیز اشاره کردیم، یکی از علائم و نشانههای نیاز به ارتودنسی در کودکان، تنفس از دهان به جای بینی است. ارتودنسی دندان کودکان میتواند باعث بهبود تنفس در آنها شده و حتی خواب آرام و مناسب را نیز برای آنها به ارمغان آورد.
بعضی از کودکان نیز دهانشان آنقدر کوچک است که منجر به کج شدن دندان های آن ها میشود. برخی از کودکان در هنگام جویدن غذا با مشکل رو به رو هستند یا فک آن ها انحراف دارد و باید مشکلات مربوط به آن برطرف شود. از طرف دیگر، دندان های صاف و مرتب نه تنها لبخندی زیبا را برای کودک به ارمغان میآورد، بلکه بهداشت دهان و دندان را نیز راحت تر می کند.
از دیگر مزایای انجام ارتودنسی کودک، میتوان به رفع تمام ایرادات و مشکلات دندانی اشاره کرد که باعث میشود تا فرد در بزرگسالی، لبخندی زیبا و یکدست داشته باشد. بهتر است بدانید که متخصص ارتودنسی کودکان شاخهای جداگانه از متخصص ارتودنسی نبوده و اصطلاح متخصص ارتودنسی کودکان به صورت عمومی استفاده میشود در صورتی که همان متخصص ارتودنسی مد نظر است. بهترین سن درمان این ناهنجاری زیر ۸ سال و با تکمیل رویش دندانهای ثنایای بالا می باشد. البته تا زیر سن ۱۳ سال هم گفته میشود امکان مداخله اصلاح رشد در این زمینه وجود دارد.
زمانی که یکی از فکهای کودک جلوتر و یا عقبتر از فک دیگر باشد، مشکلات متعددی حین صحبت کردن و غذا خوردن برای او به وجود میآید که از طریق ارتودنسی قابل برطرف شدن هستند. فواید درمانهای ارتودنسی برای کودک بیشمار است و درصد قابل توجهی از این فواید برای دیگران قابل رویت نیست و از دید دیگران پنهان است. اگر دندانهای جلوی کودک شما بیش از حد جلو باشند، احتمال آسیبدیدگی آنها بیشتر خواهد بود.
بنابراین، اگر از مشکلات و ناهنجاریهای دندانی یا فکی رنج میبرید در سنین بزرگسالانی نیز میتوانید برای درمان اقدام نمایید. داشتن دندانهای یکدست و سالم و خط لبخندی جذاب، میتواند تأثیر بسیار زیادی در زیبایی چهره افراد داشته باشد. سیم کشی دندان کودکان باید در سنین طلایی انجام شود تا تأثیر فوقالعادهای به دنبال داشته باشد. در ابتدا لازم است تا یک تعریف کلی از ارتودنسی کودک برای آشنایی کامل شما داشته باشیم. میتوانیم بگوییم مجموعه اقداماتی که باعث از بین رفتن ناهنجاریها و بینظمیهای موجود در دندان و فک کودک میشود را ارتودنسی کودکان میگویند. با این روش میتوان موقعیت دندانها را تغییر داد تا در محل مناسب خود قرار بگیرند.
بله، ارتودنسی کودکان میتواند به بهبود مشکلات مکیدن شست و ترازشدن دندان کودکان کمک کند. بسیاری از کودکان نیاز به درمان ارتودنسی دارند؛ اما زمان مناسب برای شروع از کودکی به کودک دیگر متفاوت است. انجمن ارتودنتیستهای آمریکا توصیه میکند که کودکان در سن 7 سالگی ارزیابی ارتودنسی را دریافت کنند. در نظر داشته باشید کلینیک یا مرکز دندانپزشکی که موارد بالا را برای متخصصان خود در نظر بگیرد قطعاً بهترین متخصص ارتودنسی کودکان را دارا خواهد بود. این مراجعه صرفا به معنی شروع ارتودنسی نبوده، بلکه شما با تشخیص علائم، بهتر است تا در این موقعیت به متخصص مراجعه کنید تا او با انجام معاینات موردنیاز، بهترین زمان برای شروع ارتودنسی کودک را تشخیص دهد. طبق تجربیات بهدستآمده میتوانیم بگوییم که هفتسالگی، مناسبترین سن برای آغاز درمان است.
دلیل مخارج کمتر ارتودنسی در سنین کودکی نسبت به بزرگسالان، مدت زمان درمان و تعداد دفعات مراجعه کمتر می باشد. اگر در خصوص مشکلات دندانی کودک خود نگران هستید (و سوالات زیادی در ذهن دارید) میتوانید برای مشاوره تخصصی به مطبهای دکتر درویش پور (متخصص ارتودنسی کودکان در تهران) مراجعه کنید. والدینی که فکر می کنند فرزندشان یکی از مشکلات ذکر شده در این مقاله را دارند بهتر است تا پیش از در آمدن کامل دندان دائمی به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه کنند. این مراجعه لزوما به معنی آغاز درمان نیست و صرفا یک معاینه خواهد بود و یا در نهایت انجام اقدامات پیشگیرانه است.
در این روش کودک در زمان غذا خوردن و مسواک زدن می تواند پلاک ارتودنسی را از دهان خود خارج کند و سپس آن را داخل دهان بگذارد. گاهاً پیش میآید که برخی ناهنجاریهای وراثتی با برخی فاکتورها و عوامل محیطی تشدید شوند که در اینصورت نیاز کودک به درمانهای ارتودنسی ضروریتر و درمان سختتر و پیچیدهتر میشود. زیرا اگر دندان ها نامرتب باشند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و اموراتی از این دست برای کودک دشورا خواهد بود. و چه بسا احتمال پوسیدگی دندان و مشکلات آتی دندانپزشکی در آن ها افزایش پیدا می کند. به این نکته ی بسیار مهم توجه داشته باشید که بسته به مشکل هر شخص، پس از معاینه زمان حدودی درمان توسط پزشک تعیین خواهد شد و این مدت زمان برای هر کودک متفاوت خواهد بود.
هدف اصلی درمان ارتودنسی اینست که دندان ها را به گونه ای تنظیم کند تا مجموعه دندان های بالا و پایین در هماهنگی کامل با هم قرار گیرند. در کودکان در صورت وجود ناهنجاری های فکین می توان با استفاده از دستگاه های ارتودنسی، ناهنجاری مربوطه را درمان کرد بدون اینکه به جراحی نیاز باشد. کودکانی که مشکلات خفیف ارتودنسی دارند ممکن است به دوره درمان کوتاهتری نیاز داشته باشند، درحالیکه در مشکلات شدیدتر ممکن است برای دستیابی به نتایج مطلوب به زمان درمان طولانیتری نیاز باشد. نوع درمان ارتودنسی انتخابشده هم میتواند بر طول مدت درمان تاثیر بگذارد و برخی از درمانها ممکن است نتایج سریعتری نسبت به بقیه داشته باشند. ازسویدیگر، کودکانی که بهطور مداوم از دستورالعملهای ارتودنتیست پیروی میکنند (مانند استفاده از بریس طبق دستور و رعایت بهداشت دهان و دندان)، احتمالاً به نتایج سریعتر و قابل پیشبینیتری دست خواهند یافت.
بعلاوه فرزندی با افتادگی تمام دندان های شیری خود می تواند از این روش برای اصلاح بی نظمی ها استفاده نماید. ارتودنسی کودکان با توجه به نوع ناهنجاری دهانی بیمار، توسط ارتودنسی متحرک یا نیمهثابت انجام میشود. وجود فاصله بین دندانها هنگامی رخ میدهد که دندانها تمام فضای فک را پر نکنند و بین یک یا چند دندان فاصله ایجاد شود. این وضعیت میتواند خطر پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را افزایش دهد و باعث تحلیل استخوانهای حامی دندانها شود. شلوغی دندان زمانی اتفاق میافتد که فضای کافی در فک برای همه دندانها وجود نداشته باشد. این وضعیت ممکن است باعث شود دندانها روی هم بیفتند، بچرخند یا از خط تراز خارج شوند.
پس شما برای کاهش هزینه ارتودنسی، میتوانید به سراغ ارتودنسی کودکان رفته و از مزایای متعدد این کار بهرهمند شوید. ارتودنسی در دوران کودکی میتواند با توجه به شرایط بیمار و وضعیت دهانی و دندانی کودک به روشهای مختلفی اجرا شود. به این ترتیب در صورتی که شرایط دندانی کودک اجازه دهد، میتوان از هر یک از روشهای ارتودنسی نیمه ثابت و یا متحرک استفاده نمود. در صورتی که تمایل دارید درباره ارتودنسی ثابت و نتیجه درمان با این روش بیشتر بدانید، محتوای ارتودنسی ثابت را مطالعه کنید. هیچوقت بدون مراجعه حضوری و معاینه دهان و دندان کودک توسط متخصص، امکان برآورد دقیق هزینه ارتودنسی کودکان وجود ندارد.
البته متخصص ارتودنسی قادر به پیشگیری از ناهنجاری های دائمی فک های کودکان در سنین کودکی و قبل از بلوغ در صورت خفیف تا متوسط بودن مشکلات است. در چنین شرایطی، ارتودنتیست رشد فک را با سایر قسمت های صورت و فک کودک هماهنگ می کند. در این دوره تخصصی، دندانپزشکان با انواع ناهنجاریهای فکی و نامرتبیهای دندانی و روشهای درمان آنها به شکل عمیقی آشنا خواهند شد. به تعویق انداختن معاینه ارتودنسی کودک به بعد از ریزش کامل دندانهای شیری و جایگزینی آنها با دندانها دائمی که نشان از تکامل رشد کودک دارد، میتواند درمان برخی از این ناهنجاریها را سختتر کند.
درمان ارتودنسی میتواند به طور قابل توجهی سلامت، عملکرد و زیبایی دهان را بهبود بخشد. شناسایی کاندیداهای مناسب برای ارتودنسی در کودکان شامل ارزیابی عوامل مختلفی است که بر زمان و ضرورت درمان تأثیر میگذارند. ارتودنسی کودک یک تخصص پزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان اختلالات دندانی و فک در اطفال میپردازد. این اختلالات میتوانند تأثیرات جدی بر رشد صحیح دندانهای کودک داشته باشند و اگر درمان نشوند، ممکن است به مشکلات جدیتری مانند مشکلات گفتاری، خوردن و کاهش اعتمادبهنفس کودک منجر شوند. مرحله رشد دندانی و الگوهای رشد کودک نیز بر مناسببودن ابزارهای ارتودنسی متحرک تأثیر میگذارد. این دستگاهها ممکن است برای کودکان بزرگتر و نوجوانانی که بیشتر دندانهای دائمیشان روییده، مناسبتر باشد.
این بدان معنا نیست که درمان در این سن آغاز میشود، اما معاینه اولیه به ارتودنتیستها اجازه میدهد تا مشکلات را شناسایی و ارزیابی کنند و درمان مناسب را در زمان بهینه برنامه ریزی کنند. با این حال، در برخی موارد ممکن است لازم باشد ارتودنسی در سنین پایینتر یا حتی قبل از سن 7 سالگی شروع شود. به عنوان مثال، اگر کودک شما دچار ناهنجاریهای شدید فکی باشد، ممکن است لازم باشد درمان در سنین 4 تا 6 سالگی آغاز شود. و همزمان با روند رشد کودک می توان استخوان های فکین و صورت کودک را با روش های ارتودنسی و بدون جراحی حرکت داد و به موقعیت فکین را به حالت استاندارد سوق داد. برای برخی از کودکان از ابتدای ۶ الی ۷ سالگی هنگامی که هنوز همه دندان های شیری از دست نرفته اند، ارتودنسی تجویز میشود. این درمان به کودکان کمک خواهد کرد تا شرایط در آوردن دندان دائمی در آن ها شرایط مطلوبی باشد.
در نتیجه حرکت دندان ها برای قرارگیری در یک ردیف به وسیله درمان ارتودنسی راحت تر با زمان مصرفی کمتر صورت می گیرد. با افزایش سن، اتصال دندان به استخوان آرواره محکم تر و جا به جایی از طریق تجهیزات و وسایل ارتودنسی روی استخوان آرواره نیازمند صرف نیرو و زمان بیشتری است. در نتیجه متخصصان درمان اصلاح ناهنجاری و بی نظمی های دهان و فک توصیه می کنند که پیگیری های لازم نسبت به ارتودنسی کودکان صورت گیرد. با هزینه ای مقرون به صرفه در کمترین زمان ممکن از نتایج طولانی مدت و مانع شدن از مشکلات احتمالی آینده لذت ببرید.
فاصله بین دندانها نیز میتواند بر گفتار تأثیر بگذارد و باعث شود برخی صداها به اشتباه تلفظ شوند. مداخلات ارتودنسی میتواند این شکاف ها را ببندد و تولید گفتار واضح را تسهیل کند. متخصص ارتودنسی کسی است که بعد از گذراندن دوره ارتودنسی، چند سالی را درباره انواع ناهنجاریهای دهان و دندان مطالعه کرده است. این شخص میتواند هنگام معاینه دهان و دندانهای فرد، تمام جوانب را در نظر گرفته و بهترین نتیجه را به ارمغان آورد. برای تکمیل فاز یک ارتودنسی، کودکان معمولا برای پریس های ارتودنسی و یا اقدامات اضافه نیاز دارند.
ساده ترین علامتی که نشان میدهد کودک نیاز به درمان ارتودنسی دارد کج بودن دندان ها است. این مساله درست در زمانی که دندان های دائمی در حال جوانه زدن و در آمدن هستند قابل تشخیص است. به محض مشاهده اولین دندان دائمی کج در کودک خود حتما به یک متخصص ارتودنسی کودکان خوب مراجعه کنید. زیرا عدم مداخله اولیه و به موقع ارتودنسی باعث می شود سایر دندان ها نیز کج شوند و بعدها نیاز به صرف زمان و هزینه ارتودنسی بیشتری باشد.
در صورتی که ارتودنسی دندانها به موقع و به درستی انجام شود، کودکان میتوانند غذای خود را به مقدار کافی بجوند. این کار میتواند از بروز انواع مشکلات گوارشی ناشی از عدم جویدن درست و مناسب، جلوگیری کرده و تأثیر بسیار خوبی داشته باشد. بدیهی است که همه کودکان نیاز به ارتودنسی دندان ندارند، بلکه شما با مشاهده علائم و نشانهها در این زمینه میتوانید متوجه نیاز کودک خود به ارتودنسی شوید. بهصورت کلی میتوانیم ادعا کنیم که بروز هرگونه تغییر در موقعیت دندانها و فک، حتما با ارتودنسی ارتباط دارید. بله در اکثر مواقع مشکلات تنفسی کودکان مانند آپنه خواب که به دلیل ناهنجاری های دندانی و فکی است که با درمان ارتودنسی برطرف می شود. بلکه این درمان بسیاری از مشکلات و ناهنجاری های دندانی مثل مشکل در گاز زدن، جویدن غذا و یا حتی تکلم را درمان می کند.
برای این که دقیقتر بدانید بهترین سن برای ارتودنسی کودکان چه زمانی استجه به علائم هشداردهنده در دندان اطفال اهمیت دارد. در صورت بروز هر یک از نشانههای خطر در دندان اطفال حتماً به دندانپزشک کودک مراجعه نمایید. در ادامه به معرفی برخی از این علائم میپردازیم که باید در رابطه با دندان کودکان خود جدی بگیرید. همچنین، ارتودنسی اطفال کمک میکند فضای کافی برای رویش دندانهای دائمی به وجود آید.
ارتودنسی کودکان ممکن است همراه با مقداری درد و ناراحتی باشد، اما این درد معمولاً شدید نیست و قابل مدیریت است. در مراحل اولیه درمان و پس از تنظیمات دورهای، کودکان ممکن است احساس فشار، کشیدگی یا ناراحتی در دندانها و فک داشته باشند. دقت داشته باشید که این ناراحتی و درد خفیف نسبت به ارتودنسی در بزرگسالان کمتر خواهد بود و در مقابل تاثیرات طولانی مدت در درمان بی نظمی دندانی و فکی قابل اغماض و چشم پوشی است. سن یک عامل مهم در درمان ناهنجاریهای فک به دلیل فرآیندهای رشد طبیعی استخوانهای فک است. در بیماران جوانتر، دستگاههای ارتودنسی میتوانند رشد فکها را برای اصلاح مسائل ساختاری هدایت کنند که اغلب میتواند نیاز به روشهای جراحی تهاجمیتر را در آینده برطرف کند.
در معاینات صورت گرفته از سوی دندانپزشک، اگر موارد زیر مشاهده گردد، باید به سراغ ارتودنسی رفت. کش های رنگی کوچکی که در ارتودنسی ثابت برای نگهداری براکت ها روی سیم استفاده می شوند به کودکان این اجازه را می دهند تا دهان خود را رنگ آمیزی کنند! جالب است که آن ها می توانند طی مراجعات منظم خود به متخصص ارتودنسی برای ارزیابی میزان تغییرات ایجاد شده، رنگ کش ها را مجددا تغییر دهند و از این تنوع رنگ لذت ببرند. باید گفت استفاده از وسایل و ابزارهای ارتودنسی به جای اینکه دردناک باشند، بیشتر موجب احساس ناراحتی در افراد میشود.
{کاهش هزینه درمان ارتودنسی کودکان میتواند استرس ناشی از فشار مالی روی خانواده را کاهش دهد. پرداختن به مسائل ارتودنسی در مراحل اولیه میتواند از ایجاد مشکلات شدیدتر در آینده جلوگیری کند و بهطور بالقوه هزینه کلی درمان را کاهش دهد. کلینیک دندانپزشکی دکتر آیت با طیف متنوعی از بیمههای دندانپزشکی قراردادهای مختلفی منعقد نموده است تا بیماران ضمن برخورداری از درمان باکیفیت، دغدغه پرداخت هزینههای سنگین ارتودنسی را نداشته باشند. با این حال، هزینه نهایی ارتودنسی بستگی به عوامل متعددی دارد، بنابراین نمیتوان یک مبلغ دقیق برای آن بیان کرد.
{درمانهای زودهنگام با استفاده از روشهای پیشرفته، به تنظیم و هدایت صحیح رشد فک و صورت کمک میکند و از بروز مشکلات پیچیدهتر در آینده جلوگیری مینماید. شاید تصور کنید که هفت سالگی خیلی زود است، اما این همان سنی است که انجمن ارتودنتیستهای آمریکا توصیه میکند و باید بگوییم که این توصیه بیدلیل نیست. در این سن، میتوان مشکلات احتمالی ارتودنسی را در مراحل اولیه شناسایی کرد و از بروز مشکلات جدیتر در آینده جلوگیری نمود. رشد اولین دندانهای دائمی در این دوره به ما این امکان را میدهد که وضعیت فک و تراز دندانها را به دقت بررسی کنیم و در صورت نیاز به درمان، به موقع اقدام کنیم.